Aditia osoasa este procedura chirurgicala menita sa refaca pierderea de masa osoasa cauzata de extractiile dentare, boala parodontala, traumatisme, proteze mobile neadaptate corespunzator folosita in general atunci cand urmeaza sa beneficiem de servicii de implantologie.
In momentul in care nu mai avem un dinte, locul unde acesta a fost incepe sa se retraga. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, avem nevoie de aditia de os in alveola.
Materialele folosite pentru acest proces pot fi : os autogen, os recoltat de la animal, os alogen (os uman recoltat din bancile de oase), os aloplastic (materiale sintetice).
Osul autogen se recolteaza chiar de la pacientul in cauza. De obicei, este luat tot din cavitatea orala. Aceasta metoda da randament foarte bun, singurul dezavantaj fiind acela al inca unei incizii.
Cele mai utilizate oase, la noi in tara, sunt oasele bovine sau cele aloplastice.
Etapele aditiei osoase difera, in functie de interventia in cadrul careia se face aceasta:
– aditie osoasa postextractionala: medicul chirurg face anestezia locala, extrage dintele, chiureteaza alveola de tesuturile moi si pungile de infectie, spala cu ser fiziologic, aditioneaza os in alveola, inchide cu membrana resorbabila (daca este cazul) si sutureaza;
– aditie osoasa in cazurile de boala parodontala: medicul incepe cu igienizarea si asanarea cavitatii orale (detartraj, periaj profesional, air flow), urmate de un chiuretaj subgingival profund. Dupa chiuretaj, se spala cu ser fiziologic, se separa gingia de jur imprejurul dintilor, se aditioneaza os si se sutureaza.
Aditia osoasa este un pas important in stomatologie si totodata in implantologie, ele permitand reparatia si reconstructia defectelor osoase, care altfel ar fi fost greu de realizat.