Sigilarea dentara inseamna acea procedura prin care se aplica un material in santurile dentare de pe suprafetele de mestecat ale dintilor. Cu ajutorul acestei tehnici folosita in pedodontie (pentru copii), se previn cariile dentare sau orice alte probleme ce ar putea aparea.
De regula, sigilarea dentara se face asupra dintilor permanenti, deci in jurul varstei de 6 ani cand erup primii molari se poate incepe. Intreaga etapa de crestere a dintelui trebuie sa fie finalizata pentru a aplica sigilarea dentara. Cu toate acestea, pe unii dinti, cum ar fi problematicii molari, se recomanda sigilarea imediat dupa ce acestia erup, tocmai pentru a elimina complet riscul aparitiei cariilor, care la acesti dinti este foarte ridicat.
Sigilarea dentara se realizeaza in mai multe etape: in prima etapa efectuandu-se un periaj profesional si o curatare a danturii ce inlatura bacteriile din saliva. In cea de-a doua etapa se aplica un gel fluid pe suprafata dintelui (flow), gel ce se curata dupa aproximativ 1 minut sau mai putin. In cea de-a treia etapa, se aplica flow-ul pe intreaga suprfata a dintelui si se fixeaza cu ajutorul lampii fotopolimerizabile.
Procedura nu este deloc una dureroasa, nu necesita anestezie si dureaza in medie intre 3 si 5 ani, in functie si de igiena orala. Totusi, este recomandatat controlul odata la 3 luni la medicul pedodont, tocmai pentru a preveni orice problema neasteptata.