De ce trebuie extras molarul de minte?

Molarii de minte sunt ultimii dinti ce apar in intervalul 17-21 de ani. Eruptia acestora poate fi extrem de dureroasa, iar modul in care acestia erup genereaza de cele mai multe ori complicatii.
Din orice punct de vedere privim si oricat credit am vrea sa le dam, molarii de minte reprezinta doar sursa a numeroase probleme de sanatate orala.

Primul pas, eruptia, vine de cele mai multe ori cu dureri ingrozitoare , dureri ce cuprind intregul maxilar, gatul, urechea si tampla. Daca molarul de minte nu reuseste sa erupa singur, trebuie ajutat printr-o interventie chirurgicala numita “decapusonare“.

Al doilea motiv pentru care trebuie scos molarul de minte, il reprezinta pozitia acestuia pe arcada. Din cauza relei pozitionari, molarul de minte poate provoca rani la nivelul mucoase obrazului. Tot din cauza pozitionarii si a dificultatii de a executa periajul corect, se pot produce carii, atat la nivelul lui, cat si la nivelul dintilor vecini, prin inghesuirea acestora.
Datorita pozitiei acestora pe arcada, molarii de minte sunt greu de igienizat, si in special, foarte greu de tratat, iar ricul aparitiei cariilor este major.
Tot datorita pozitiei pe arcada, daca molarul de minte prezinta carii netratate, infectii, acestea se transmit imediat la dintii invecinati.

Din motive ortodontice: de cele mai multe ori, pentru a avea loc sa erupa, molarul de minte impinge in restul dintilor, inghesuindu-i si fiind necesara purtarea unui aparat dentar pe viitor.

Preventiv, pentru a nu exista niciuna din problemele enumerate mai sus.

Cand este cel mai bine sa extragem molarul de minte?
Ideal este sa extragem molarii de minte  imediat ce au erupt, deoarece osul de jur imprejurul radacinii nu este intarit,  riscul  de a deteriora nervii din jur este minor, iar interventia este mult mai usoara.