Tehnica periajului dentar se deprinde inca din copilarie. Daca aceasta nu este executata corect, nu are nicio valoare. Fiecare dintre noi consideram ca daca plimbam periuta pe suprafata dintilor si clatim cu apa de gura inseamna ca suntem spalati pe dinti, deci, nu exista niciun motiv pentru aparitia cariilor.
In continuare, echipa Best Dental Romania va prezinta cateva dintre cel mai des intalnite greseli in periajul dentar, insotite de sfaturi si recomandari.
1. Nu utilizati o periuta de dinti corespunzatoare. Intotdeauna trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti o periuta de dinti de marimea gurii si dimensiunea dintilor. Nu trebuie sa va chinuiti sa deschideti gura pentru ca periuta sa incapa.
2. Alegerea gresita a periutei de dinti. Nu conteaza daca perii sunt inclinati sau drepti, cel mai important este ca perii sa fie moi. Periutele cu perii prea duri pot leza gingiile. Nu recomandam sub nicio forma periutele cu par natural, cum sunt cele de provenienta animala, deoarece au perii foarte duri.
3. Durata si/sau frecventa periajului dentar sunt reduse. De 2-3 ori pe zi, timp de 2-3 minute, este ideal. Daca timpul dintre periaje este prea mare, placa bacteriana are timp sa se construiasca. Cel mai simplu mod de cronometrare al periajului dentar este sa va periati dintii pe intreaga durata a unei melodii.
4. Periajul dentar este executat prea des si/ sau prea dur. Cum am exemplificat si mai sus, de 3 ori pe zi este ideal, periajul excesiv expune gingia si radacina dintelui la iritatii. Periajul prea dur, din dorinta de a fi cat mai curati, erodeaza smaltul.
5. Periajul incorect. Perii trebuie asezati la 45 de grade pe linia gingiei, iar periajul trebuie executat cu miscari scurte, de sus in jos si NU stanga – dreapta. Trebuie sa periati atat zonele exterioare al dintelui, cat si cele interioare, zonele de mestecare si limba.
6. Inceperea periajul din acelasi punct de fiacre data. Acest fapt duce la 2 lucruri pe care medicul dentist le observa imediat: exista un loc foarte bine curatat si unul/ mai multe nu. Incercati sa constientizati acest obicei si sa incepeti periajul de fiecare data din alt loc.
7. Nu curatati si suprafata interioara a dintilor. Cei mai multi considera ca daca nu se vede, nu trebuie. Toatal gresit. Pe suprafata interioara a dintilor se acumuleaza cea mai multa placa bacteriana si tartru.
8. Nu spalati periuta de dinti cu apa dupa fiecare folosire. Bacteriile se dezvolta foarte bine pe o periuta murdara, de aceea, trebuie neaparat spalata bine dupa fiecare utilizare.
9. Nu uscati periuta dupa utilizare. Umezeala mentine bacteriile. Pentru a evita acest lucru, dupa fiecare utilizare scuturati bine periuta si acoperiti-o cu un capac care sa lase aerul sa patrunda si sa o usuce.
10. Nu schimbati suficient de des periuta. La 3-4 luni , specialistii nostri recomanda sa schimbati periuta de dinti, sau, daca aceasta este uzata, chiar mai devreme.
11. Va spalati imediat dupa masa. Ideal este sa va curatati dintii dupa 30 de minute dupa ce ati terminat de mancat, deoarece zaharurile si particulele alimentare se pot sfarama si pot afecta smaltul dentar.
12. Udati periuta inainte de utilizare. Total gresit. Nu udam niciodata periuta inainte de utilizare.
13. Va clatiti dupa periaj cu apa sau apa de gura. Specialistii nostri recomanda sa nu va clatiti dupa periaj, deoarece se indeparteaza fluorul lasat de pasta de dinti, fluor ce are rolul de strat protector pentru prevenirea cariilor.