Molarii de minte sunt maselele localizate in partea posterioara a arcadei dentare. Ele poarta denumirea de “masele de minte” datorita varstei la care erup. La majoritatea persoanelor, molarii de minte erup in jurul varstei de 20 de ani. Cu toate acestea, ei pot aparea la oricare alta varsta, nefiind nimic iesit dim comun.
Pentru ca eruptia sa nu fie problematica, molarii de minte vor avea nevoie de spatiu pe arcada. Daca acest spatiu nu exista, s-ar putea ca ele sa nu erupa sau sa erupa incomplet.
Ce inseamna molar inclus?
Un dinte inclus, este un dinte care s-a format si dezvoltat in osul mandibular sau maxilar. Acel dinte este dezvoltat insa nu a reusit sa erupa sau nu a erupt complet.
Exista diferite motive pentru care un molar poate fi inclus, printre acestea se numara spatiul insuficient pe arcada, locul in care dintele s-a format poate fi unul nepotrivit, arcadele persoanei pot fi prea mici sau directia de erupere a dintelui poate fi gresita.
De ce se practica extractia molarilor de minte ?
De obicei, molarii de minte se vor extrage din urmatoarele motive: ei nu ajuta cu nimic la masticatie, provoaca dureri foarte mari, nu pot fi igienizati corespunzator, dau potential de aglomerare pentru restul dintilor, pot aparea carii intre molar si urmatorul dinte din cauza spatiului mic.
Molarii de minte sunt mai usor de scos cu cat pacientul este mai tanar. Este de preferat ca ei sa fie extrasi inainte de a provoca probleme.
Ca orice alta interventie ce tine de chirurgia dentara, extractia molarului de minte are loc sub anestezie locala. Extractia unui molar de minte este mult mai complicata decat extractia unui molar obisnuit din cauza pozitionarii in os si pe arcada, lucru ce atrage dupa sine manopere ca : frezarea osului de jur imprejurul dintelui, taierea molarului pe jumatate, incizarea gingiei etc.
Indicatiile de dupa chirurgia dentara trebuie urmate cu atentie pentru o recuperare rapida si fara probleme.