Un sinus lift este o interventie chirurgicala in care se adauga os maxilarului superior, in zona molarilor si premolarilor, interventie ce serveste mai ales in implantologie. Se mai numeste si augumentare sinusala. Pentru a face loc osului, membrana sinusala trebuie deplasata in sus sau ridicata ( lift ).
Cand este nevoie de sinus lift:
– atunci cand dintii din maxilarul superior au fost pierduti iar pacientul nu are suficient os pentru implanturi. Partea din spate a maxilarului superior perzinta parte osoasa mai putina decat maxilarul inferior.
– cand osul s-a pierdut din cauza unei boli parodontale
– atunci cand in urma pierderii dintilor, osul s-a resorbit
– sinusul maxilar poate fi prea aproape de maxilarul superior, astfel incat implanturile nu pot fi plasate. Forma si dimensiunea sinusului variaza de la o persoana la alta.
Osul folosit in sinus lift poate fi autogen, alogen sau poate proveni de la animale. Daca va proveni de la acelasi pacient (autogen), osul va fi luat din alta zona a corpului sau tot din cavitatea bucala.
Ca orice alta interventie chirurgicala stomatologica, intregul procedeu va avea loc sub anestezie locala, astfel incat pacientul sa nu resimta niciun fel de durere sau disconfort.
Sinus lift intern”/inchis”, interventie ce are loc in cazurile in care sinusul nu este foarte coborat. Medicul ridica membrana sinusala pana la nivelul in care sa ii permita inserarea implantului.
Dupa ce membrana este ridicata, in cavitatea nou formata se aditioneaza os si sunt inserate implanturile.
Sinus lift “extern”/”deschis” se face atunci cand sinusul este foarte mare, iar osul de la nivelul acestuia este foarte putin. Aceasta interventie presupune crearea unei “ferestre”in os, prin intermediul careia medicul impinge membrana sinusala.
Dupa ce membrana este impinsa, se aditioneaza os, si, in mod obligatoriu membrana resorbabila. In acest caz, fie se fac implanturile in aceesi sedinta, fie se poate astepta 3-6 luni de la aditionarea osului.
Dupa procedura, este posibil ca zona sa fie tumefiata.Pot aparea sangerari de la gura sau nas. Este important sa nu suflati nasul sau sa stranutati cu putere, ptr ca se poate ajunge la mutarea grefei oasoase sau slabirea copcilor. Medicul curant va da spray-uri saline sau medicamente ce previn inflamatia. De asemenea, veti primi s medicamente pentru durere, antibiotic si o apa de gura antimicrobiana. Cei mai multi pacienti prezinta numai putin discomfort dupa o astfel de interventie.
Se va reveni la control dupa 7-10 zile.
Dupa un sinus lift, se va astepta cateva luni pentru ca materialul osos sa se intareasca si sa integreze in maxilar. In functie de material, implanturile vor putea fi adaugate dupa o perioada de pana la 9 luni.
Ca la orice alta operatie chirurgicala, exista si riscuri. Principalul ar fi ca membrana sinusala poate fi intepata sau rupta. Daca acest lucru se intampla, chirurgul coase gaura sau plaseaza un plasture pe ea. In caz ca reparatia nu este de succes, chirurgul va opri procedura si va lasa timp pentru ca ruptura sa se vindece. Odata vindecata, membrana va deveni mai groasa si mai puternica ceea ce va duce probabil la un sinus lift de succes.
Riscul de infectie este un risc pe care il are orice interventie. Acesta apare destul de rar in cazul operatiei de sinus lift.
In alte cazuri rare, osul existent nu se integreaza cu materialul de grefa osoasa. Daca se intampla acest lucru, nu se poate trece mai departe la etapa de implantologie intrucat orice implant va esua. In acest caz, se va repeta procedura de sinus lift.