Puntea dentara este o restaurare dentara menita sa inlocuiasca un dinte, de obicei ancorata intre doua coroane pentru a umple zona in care dintele lipseste.
Puntile dentare sunt fixe, deci ele nu pot fi scoase din gura dupa bunul plac.
Puntile dentare restabilesc functia masticatorie, mentin structura fetei, restaureaza zambetul si chiar imbunatatesc vorbirea.
Puntile dentare sunt de doua feluri : puntea dentara fixa clasica: dintele fals este atasat adaugat cu ajutorul a doua coroane ancorate de dintii de pe lateralele dintelui lipsa; puntea dentara cu extensie: este folosita cand nu exista dinti decat pe o singura parte a cavitatii edentate. Dintele fals este sustinut de o coroana ancorata numai pe o parte, de unul sau mai multi dinti naturali.
Materialele din care se confectioneaza puntile dentare sunt ceramica, acrilat, compozit sau zirconiu.
Cum se ataseaza puntea dentara ?
Dintii care urmeaza a avea rolul de stalpi se slefuiesc si se ia mulajul pentru ca tehnicianul dentar sa poate confectiona puntea dentara. De altfel, se va realiza o proteza provizorie ce va fi folosita de pacient pana la urmatoarea intalnire cu medicul dentist. La urmatoarea vizita, se va face proba scheletului puntii, urmand ca in ultima parte sa se dea retusurile finale si luciul iar pacientul sa devina posesorul noii proteze.
Puntea dentara poate dura pana la 10 ani, in functie de pacient si de igiena orala pe care o practica.
Ca la orice alta proteza dentara, trebuie folosita ata dentara, nu este indicat consumul de alimente tari, zona de sub dintii falsi se va curata zilnic.