Rezectia apicala este procedura ce tine de chrurgia dentara si care implica indepartarea varfului radacinii si sigilarea canalului radicular. Scopul unei astfel de rezectii apicale este acela de a indeparta infectia formata la varful radacinii si de a salva dintele de la extractie.
Rezectia apicala se recomanda atunci cand : exista probleme legate de refacerea protetica a dintilor, probleme ce impiedica obturarea canalului, cand tratamentul endodontic nu a fost efectuat corect, fractura pe radacina dintelui, un canal curbat din cauza caruia nu se poate ajunge cu tratamentul ednododntic pana la varf.
Aceasta operatie chirurgicala se face sub anestezie locala si nu implica folosirea vreunui aparat complicat. Se face o incizie in gingie, mai exact la radacina dintelui cu probleme, se indeparteaza gingia si cu ajutorul frezei se creeaza un orificiu pentru a ajunge la locul infectat. Tesutul infectat va fi indepartat, varful radacinii va fi si el inlaturat, se curata canalele, se sigilizeaza si sutureaza inciciza.
Postoperator, firele se vor indeparta dupa 7 zile. Se vor evita alimentale dure, prea reci sau prea fierbinti. Zona afectata se poate edema in primele 48 de ore, dupa care se va reface.
Rezectia apicala este o metoda chirurgicala ce permite salvarea unor dinti de la extractie. Operatia de rezctie apicala nu este complicata, intreaga procedura durand intre 30 si 60 de minute. Orice specialist in chirurgie dentara ar trebuie sa recomande rezectia apicala, intrucat salvarea dintilor este primordiala.