Respirati adanc si relaxati-va. Stresul si anxietatea pot aduce probleme nedorite de sanatate orala, cum ar fi scrasnitul din dinti – constient sau nu.
De asemenea, macinarea dintilor se produce atunci cand strangeti cu putere din dinti sau glisati dintii inainte si inapoi, unul peste altul. De multe ori, acest fenomen se intampla in somn.
Desi nu este considerata o tulburare periculoasa, se poate pune presiune asupra muschilor maxilarului si tesuturilor, iar dintii se pot stramba. De altfel poate provoca dureri de cap, de urechi sau deteriorare iremediabila a dintilor.
Stresul este factorul numarul 1 ce declanseaza aceasta tulburare. Pentru a trata aceasta neplacere, se recomanda reducerea stresului de zi cu zi si invatarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia. Relaxarea fetei si a muschilor maxilarului pe timpul zilei, crearea unui obicei din acestea, pot ajuta foarte mult.
De multe ori, evitarea alimentelor grele, cum ar fi bomboanele si fructele cu coaja lemnoasa, bautul apei si masajul muschilor gatului, umerilor si fetei ajuta la reducerea si ameliorarea oricarei dureri produsa de aceasta tulburare.
Cu toate acestea, exista si alte posibile cauze ale bruxismului. Acestea includ tulburari de somn, muscatura anormala, dintii aliniati, iritatii la nivel bucal sau alergii. In astfel de cazuri, medicul dentist va poate oferi o gutiera pentru protectia dintilor in timpul somnului. De altfel, ei va mai pot recomanda un relaxant muscular inainte de a merge la culcare.