Daca aveti un dinte afectat de carie insa o parte se poate salva, o coroana dentara poate fi folosita pentru a restabili forma, aspectul si functia dintelui.
O coroana dentara, poate fi numita si capac, arata ca un dinte gol artificial, folosit pentru a acoperi un dinte deteriorat sau stricat. Coroana reface dintele si il protejeaza de eventualele viitoare daune. Coroana poate fi de altfel folosita pentru a acoperi un dinte decolorat sau deformat. Un dinte care a fost reparat cu ajutorul coroanei dentare arata si functioneaza ca un dinte natural.
Exista diferite tipuri de coroane dentare, medicul dentist va sugera ce material sa folositi in functie de locul unde va fi amplasata coroana.
– coroanele dentare din metal (aur): sunt foarte durabile, nu se vor rupe sau sparge, insa culoarea nu este una potrivita mai ales pentru dintii din fata
– coroanele dentare din compozit: au un aspect natural insa periatul lor poate inlatura suprafata lustruita, devenind mai usor de patat
– coroanele dentare de portelan: arata cel mai natural. Sunt mai fragile decat metalul sau compozitul si se sparg mai usor. De obicei, ele vor fi plasate pe dintii posteriori.
– coroanele dentare de portelan pe schelet metalic: au aspect natural si sunt mai rezistente. Nu se vor fisura usor insa, in timp, gingia se poate retrage si metalul s-ar putea vedea.
Coroanele dentare sunt rezistente si dureaza in mod normal pana la 10 ani sau mai mult, daca aveti grija de ele. Periuta si ata dentara trebuie folosite ca si pentru dintii naturali. Cu toate acestea, nu uitati ca nu sunt la fel de puternice ca si dintii naturali, deci aveti grija la cum muscati alimente dure.