Radacina dintelui contine un canal in interiorul caruia regasim pulpa dentara. Daca aceasta pulpa se inflameaza sau infecteaza ( ca urmare a unei carii, fisuri sau oricarui alt traumatism), vom avea nevoie de o obturatie de canal cunoscuta ca si tratament endodontic.
Obturatia de canal se desfasoara in doua etape: in prima etapa este extras nervul dintelui, infectia este eliminata, deci orice abces va putea fi drenat. Canalele se vor pregati pentru urmatoarea etapa, in care urmeaza a fi obturate cu o pasta permanenta speciala pentru obturatia de canal. Inainte de fiecare din cele doua etape, sunt necesare radiografii dentare pentru a vedea exact pe ce zona se extinde infectia dentara respectiv daca a fost indepartata in totalitate.
Trebuie mentionat ca tratamentul endodontic, este o ultima solutie pentru salvarea unui dinte. In cazul in care obturatia de canal nu este aplicata deloc sau corespunzator, urmatorul pas este extractia dintelui.
In timp, dintele asupra caruia s-a intervenit endodontic isi va schimba culoarea, se va intuneca. Mai mult decat atat, acesta nu va mai avea aceeasi rezistenta ca a unui dinte sanatos, nemaiavand nerv. Pentru a preveni alte neplaceri pe viitor, se recomanda ca dupa o obturatie de canal sa imbracam dintele cu o coroana dentara. Aceasta nu numai ca ii va da o culoare asemanatoare cu restul dintilor dar il va si conserva in timp si il va feri de traumatisme.